Sunday, April 4, 2010

Tyylianalyysi: gothic aristocrat & Elegant Gothic Aristocrat (EGA)Näin valmistat oman aristotyylisi (Resepti alá Mana, Moi-même-Moitié):

Viktoriaanista eleganssia, ripaus länsimaisen goottikulttuurin parhaista piirteistä ja pinnalle kevyelti japanilaista katumuotia. Ja näin gothic aristocrat on syntynyt!

Gothic aristocrat on tyylisuuntaus, joka usein liitetään japanilaisen muusikko-vaatesuunnittelija Mana-saman lanseeraamaan vaatemerkkiin Moi-même-Moitié'hen ja tätä kautta mm. japanilaiseen katumuotiin. Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. Aristotyylejä on monenlaisia (rokokoovaikutteista aristoa jne.) eikä Moitié ole ainoa vaatemerkki, joka myy vaatteita tyylin nimissä.

Oman käsitykseni mukaan Elegant Gothic Aristocrat, eli EGA, on Moitién nimitys omille aristovaatteilleen ja gothic aristocratia yleisesti kaikki muu aristo. Asiasta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta itse haluan ajatella EGA:n olevan vain Moitién ja Manan juttu, piste. Kaiken lisäksi tyyli on saanut suurelta osin vaikutteita länsimaisestä goottikulttuurista ja muistuttaa hyvin paljon muita perinteisiä goottityylin suuntauksia. Erona saattaa kenties kuitenkin olla vaatteiden laatu: japanilaisten merkkien myymät aristotyyliin sopivat vaatteet ovat keskimäärin huomattavasti laadukkaampia kuin länsimaissa yleensä myytävät - Kiertäkää Morticia kaukaa jos aristoa halajatte, jookosta?
Eroa perinteisen gootin ja gothic aristocratin välillä on kuitenkin vaikea tehdä, varsinkaan maallikon.

Lolitasta aristo eroaa mm. helman pituuden ja aikuismaisuutensa (ei niin tyttömäinen tai poikamainen) takia. Siksi aristoon pukeutuvia voidaan leikkisästi kutsua esimerkiksi lolitojen isosiskoiksi tai isoveljiksi.

Niin kuin lolitaankin, tyyliin kuuluu läheisesti myös elämäntapa (Muistakaakin, että elämäntavat ovat oma valinta eikä pukeutumistyylillä saisi olla liikaa vaikutusta asiaan). Ensimmäisenä huomaan ajattelevani, että aristoon pukeutuvat miehet ja naiset (tyyliä on siis sekä feminiinistä että maskuliinista) ovat viktoriaanisen hyväkäytöksisiä, sulavaliikkeisiä, vampyyrimaisen kalpeita ja yleivaikutelmaltaan kylmiä. Toisaalta, niin kuin aikaisemmin jo mainitsin, aristoa on niin monenlaista, että on vaikea sanoa yhtäkään tiettyä käyttäytymismallia tyyliin liittyen.

Lisäksi aristoon pukeutuvien ihmisten tulisi ehdottomasti viettää aikaa pimeässä ja elegantin ryhdikkäästi istuskella verenpunaiseen sametiin verhotun barokkisohvansa reunalla siemaillen teetä arvokkaista posliinikupeistaan ja kuunnellen Bachia. Kynttilän valo heittäisi varjoja seinille ja kello löisi uhkaavasti kaksitoista.. (Niin, ja mikä vampyyriromantiikka?)
Ihanan pöljä ja äärimmilleen viety stereotypia. Huomasitte kai ironian.

Aloitetaan ensin eri tyylien esittelyllä:


Elegant Gothic Aristocrat (EGA):

EGA:lla tarkoitan tässä tapauksessa Manan vaatemerkin, Moitién, vaatteita.

Moitiélta löytyy pääsääntöisesti kahta eri aristotyyliä: miehille ja naisille suunnattua aristoa(usein naisille suunnatut vaatteet kulkevat Elegant Gothic Lolita (EGL) -nimityksellä, vaikka mm. hameet ja mekot ovatkin pitkiä). EGA on tyylinä yleensä synkeä, mutta silti elegantti sillä Moitién vaatteet ovat yllättäen melkoisen yksinkertaisia, vaikkakin kalliita (siksi olen köyhä). Toisaalta, näissä vaatteissa on vain sitä jotain.. Liekö kyseessä se, että puhumme nyt "OMG! Moitieta! Oot niin cool ja rikas!" -statuksesta vai siitä, että nämä vaatteet ihan oikeasti ovat kauniita ja laadukkaita? Luultavasti kumpikin pitää hyvin paikkansa.. (Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että paljon yli 65 cm vyötäröllä ei Moitiéhen pahemmin mahduta.. Koen olevani onnekas siinä suhteessa, että oma vyötäröni on vain vaivaiset 62 cm..)

Tässä muutama esimerkki:


Moitié'n mainos vuodelta nakki ja peruna:


Muut aristotyylit ja muuta huomioitavaa:

Olisi aika julmaa väittää, että sitä aitoa oikeaa aristoa löytyisi vain Moitién sivuilta ja Manan majoilta, eikös vain?
Aristoa on monenlaista ja tyyli kehittyy jatkuvasti, vaikkakaan ei välttämättä yhtä nopeasti kuin esimerkiksi lolita. Tyypillisimmät piirteet, kuten esimerkiksi helman pituus (nilkkoihin/housut) ja vaatteiden peittävyys (tyypillisesti melkoisen peittävä) kuitenkin säilyvät, vaikka uusia innovaatioita satelisi taivaan täydeltä. Ja mikä parasta! jos omistat ompelukoneen - olettaen, että osaat käyttää sitä - , on sinun mahdollista suunnitella ja toteuttaa omia luomuksiasi!
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten ole hyvä mulkaise seuraavat kuvat läpi kuvateksteineen:Melko tyypillisiä gothic aristocrat -asuja. Huomaa asujen peittävyys ja vaatteiden yksinkertaisuus lolitaan verrattuna. Myös hiusten malli on aikuismaisempi.
Erilaiset asusteet ovat tärkeitä yksityiskohtia asukokonaisuudessa. Varmin kenkävalinta erityisesti naispuoliseen aristoon on viktoriaaninen nyörikenkä (tavallisista kenkäkaupoista löytyy usein samantyyppisiä), mutta jos jotain paljon näyttävämpää ja erilaista haet, sopii tyyliin (erityisesti maskuliiniseen aristoon) myös paksupohjainen platform (kuvassa Moitién 16cm pohjilla varustetut monsterit, jotka ostin kesällä.. En suosittele mukulakivikävelyä niillä..).

Myös kauniit käsilaukut, kuten kuvassa oleva ihanuus, ovat ehdoton must. Lisäksi lolitaa voi helposti yhdistää aristoon mm. headdressien muodossa ja päivänvarjot ja viuhkat aurinkoisella säällä ovat suositeltavia lisiä. Ja kuten yleensä muissakin goottityyleissä, on risti yleinen asuste (kuvassa Moitién risti). Tyylin peittävyydestä kertoo myös mm. kuvan valkoinen choker. Hieman kylmemmällä säällä voi olla hyvä käyttää myös keeppiä. Valinta on sinun. Vaihtoehtoja on PALJON.Myös erilaiset hatut ovat oiva lisä aristoon ja tuovat näyttävyyttä koko olemukseen. Esimerkiksi silinterit, lierihatut, minisilinterit, suruhunnut jne. toimivat mainiosti. Lippalakkeja en toisaalta suosittele... Viime aikoina olen pitänyt hattujen lisäksi päässäni ruusuja, rusetteja ja helmikaulakoruja, jotka olen kiinnittänyt hiuksiin pinneillä. Suosittelen.
Mekoissa ja hameissa on helmaa perinteisesti melkoinen määrä, joten asut ovat usein kesäisin jopa tukalan kuumia. Erityisesti jos vielä käytät kiristyskorsettia asun alla. Yllä olevista kuvista on jälleen selvästi nähtävissä tyylin viktoriaanisvaikutteisuus (+rokokoo ja barokki riippuen tyylistä ja asun värityksestä). Viktoriaanisena aikakautena naisten surupuku oli musta.
Huomaa viininpunaisen mekon väritys! Kukkakuosit ja tyttömäisemmät asut ovat myöskin mahdollisia.
Erilaisia takki- ja liivivaihtoehtoja on useita. Kokopitkätkin takit toimivat mitä parhaimmin.
Aristotyylit ovat erityisen näkyvillä myös musiikkipiireissä. Kuvassa japanilainen visual kei -bändi Versailles, jonka jäsenet ovat inspiroituneita Ranskan Versaillesista ja Aurinkokuninkaan ajasta. Heidän visuaalinen ulkomuotonsa ja musiikkinsa kertoo tästä mieltymyksestä paljon. Vampyyriromantiikkaa, anyone?
Käy kuuntelemassa Versaillesia esimerkiksi Youtubessa:
http://www.youtube.com/watch?v=f7gzrEHi44c

Kaiken tämän lisäksi tulisi vielä muistaa myös ehostaa kasvot huolella!

Meikin tulisi olla sellainen, joka sopii sinulle itsellesi ja on tarpeeksi näyttävä. Irtoripsillä tuot meikkiin helposti lisää näyttävyyttä (ks. Mana) ja meikkivoiteella peität ihovirheet. Myös hiusten tulisi olla kauniisti laitetut ja asuteiden (erityisesti hiuskoristeiden) huolella valitut ja asuun sopivat. Kokeilemalla löydät oman tyylisi.

Muita gothic aristocratia myyviä merkkejä ja kauppoja, joita suosittelen (jotkut myyvät merkkikopioita halvemmalla):
Merkkejä: Atelier Boz
Merkkikopioita: Fanplusfriend eli F+F
(täydennän listaa kunhan tässä kerkiän)

Hyödyllisiä linkkejä, joita suosittelen tällä hetkellä:
http://www.cdjapan.co.jp/list_from_code_banner.html?key=307711
http://community.livejournal.com/egl_comm_sales/
http://community.livejournal.com/egl/3124403.html
http://community.livejournal.com/egl/14538825.html
http://fuckyeahgothiclolita.tumblr.com/
(Linkkejä tulossa pian lisää!)

Ei ketään muuten sattuisi kiinnostamaan gothic aristocrat -videotutoriaali? Voisin tehdä sellaisen, jos vain kiinnostusta on tarpeeksi.
Are people interested in gothic aristocrat video tutorial? I could make one if you guys are interested enough.


Tällaista tällä kertaa. Kysyttävää? Kritiikkiä? Kommenttia? Jotain lisättävää (voi nimittäin olla, että olen unohtanut jotain oleellista)? :)

~Iira~

14 comments:

 1. Olet selvästi raudankova asiantuntija! Toteuta ihmeessä tuo gothic aristocrat- videotutoraali, olisi erittäin mielenkiintoista katsoa. Ja ihanaa kun olit tuolla välissä maininnut Versaillesinkin <3 ;)

  ReplyDelete
 2. Mademoiselle Parapluie:
  Kiitos! Mukavaa, että pidit.

  Crèmelice:
  Kiitos paljon! Ihanaa, että ihmiset ovat tuota mieltä. Ehdin jo pelätä, että kaikki sanoisivat: "Ihan kuin me ei muka nähtäis sun pärstääs tarpeeks.. -.-"
  Tottahan toki sitä pitää Versaillesia mainostaa. Kuulunhan kuitenkin Suomen, itse Versaillesin tunnustamaan, viralliseen Street Teamiin. ;)

  ReplyDelete
 3. Tässä oli paljon kaikkea uutta ja mielenkiintoista, vaikka olenkin varsin paljon lukenut lolitaan ja aristoon liittyviä juttuja.

  Ja videotuto ois hieno juttu, minua itseäni ainakin kiinnostaisi :>

  ~janjan~

  ReplyDelete
 4. ~janjan~: Mukava kuulla, että tekstistäni löytyi jotain uutta. Harmi vain, etten ihan kaikkea jaksanut kirjoittaa kerralla, mutta täydentelen tekstiä kyllä sitten kun kerkiän. :)
  Ihmisiä näyttää kiinnostavan tämä tutoriaali, joten saas nähdä milloin saan sellaisen aikaiseksi. Ensin voisin testata kamerani laatua..

  ReplyDelete
 5. Todella uskottavaa informaatiota ja lisävinkkejä. Videokuvaukset ovat aina tervetulleita (itse olen enemmän erikoistunut näihin).

  ReplyDelete
 6. Kuten moni sanoi jo että todella hyvää informaatiota ja kiitos siitä : )
  Videoita odotan mielenkiinnolla.

  ReplyDelete
 7. Toi tyyli on kyllä niin sinua ettei toista löydy, jolla se näyttäis yhtä ihanalta, johtuneen myös osittain siitä koska olet pitkä ja hyvin hoikka, niin tyyli sopii kuin nakutettu^^ Ja kyllä olisi enemmän kuin mieluista saada sinulta moinen video jahka sinulla vain liikenee aikaa sen väsäämiseen :)

  ReplyDelete
 8. Creepy: Paljon kiitoksia ihanista kommenteista. Olen jälleen äärettömän imarreltu. Koitan saada kamerani taas toimintaan tämän viikonlopun aikana, joten ainakin testivideota lähettelen, jos vain mahdollista. :) perfektionistina sellainen video saattaa viedä minulta hetkisen jos toisenkin, joten pyytäisin ihmisiltä kärsivällisyyttä. :')

  Hauskaa juhannusta kaikille!

  ~Iira~

  ReplyDelete
 9. Osaatkos muuten yhtään sanoa jos haluaa tilata F+F:n sivuilta jotain vaatteita, niin joutuvatko ne auttamottamasti tulliin? Ja jos olet itse tilannut jotain tuolta kyseiseltä sivulta niin kuinka nopeasti nuo kuteet tai muut korut yms. ovat sieltä tuleet? Ja onko tavarasi aina päätyneet tuliin tuolta tilatessasi jotain?

  ReplyDelete
 10. Greepy:
  Olen tilannut itse muutamaan otteeseen F+F:ltä, mutta eivät ole kertaakaan vielä jääneet tulliin. Kyse on paljolti myös ihan tuurista sillä joillakin olen kuullut jääneen tulliin, jos tilaus on ollut tarpeeksi iso. Tuuripeliä siis tuo. Voit tietenkin erikseen pyytää F+F:n työntekijöitä merkitsemään pakettiin, että se tulee lahjaksi ja että arvo on alle sen 45€, mikä on tullin raja. Vaarana kuitenkin on, että jos paketti häviää, et saa vaatteista takaisin kuin sen, mitä paketissa on lukenut.

  F+F:llä menee yleensä max. kuukausi, tai vähän päälle, ennen kuin vaatteet yms. kilahtavat tänne Suomenmaalle - riippuen tietysti paketin koosta, pienet paketit tulevat nopeammin kuin suuremmat.

  P.S. Arvolisävero nousee heinäkuussa 22%:sta 23:een - aika syvältä.
  Lisäksi suosittelisin olemaan varovainen F+F:ltä tilatessa vaatteiden laadun suhteen; älä osta huonolaatuista! :)

  ReplyDelete
 11. Oletkos tilannut tuolta yhtään blousea? Kun musta ne oli ainakin todella nättejä osa niistä ja kivan mallisiakin, mutten sitten ole täysin varma niiden laadusta. Ainakin joku joskus myi huuto.netissä F+F:n yhtä blousea joskus, kun ei muistaakseni ollut tarvetta enää sitä käyttää. Se oli siis tämä blouse jossa on irroitettavat hihat --> http://www.fanplusfriend.com/c2/TP00034_01.jpg

  ReplyDelete
 12. Tilasin kerran blousen kyseiseltä nettikaupalta ja pettymys oli melkoinen. Yleisesti ottaen F+F:n laatu paitojen suhteen ei ole hyvä, joten sinuna tilaisin paidan esimerkiksi joltain kunnolliselta brändiltä. Panostaminen erityisesti paitaan kannattaa.

  1. Älä koskaan hanki irtohihoja, voin vannoa, että paita ei istu sinun eikä kenenkään muun päällä

  2. Lisäksi, varo tuonmallisia hihoja. Asusta voi tulla liian coplaymainen.

  Nämä ovat tietenkin omia henkilökohtaisia mielipiteitäni, mutta toivottavasti niistä on jotain hyötyä kuitenkin. :)

  ReplyDelete
 13. Bluehost is definitely the best web-hosting company with plans for all of your hosting requirments.

  ReplyDelete